Region Wiadomości branżowe

Dzień Bez Mięsa – smacznie na wiosnę

Wiosna coraz śmielej puka do naszych drzwi. Zagląda też do kuchni, przynosząc świeże warzywa i owoce oraz mnóstwo inspiracji na pyszne dania. Zanim jednak ta najradośniejsza pora roku rozpocznie się oficjalnie, okazja do świętowania nadarza

Wiosna coraz śmielej puka do naszych drzwi. Zagląda też do kuchni, przynosząc świeże warzywa i owoce oraz mnóstwo inspiracji na pyszne dania. Zanim jednak ta najradośniejsza pora roku rozpocznie się oficjalnie, okazja do świętowania nadarza się dokładnie dzień wcześniej ? 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa.

Pomysł na świętowanie tego dnia narodził się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu podkreślać istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Ideę Dnia Bez Mięsa najlepiej oddaje hasło ?Zmień swoją dietę ? zmień świat?. Oto więc znakomita okazja do wprowadzenia zmian w naszym jadłospisie i wzbogacenia go w warzywa i owoce. Propozycje skomponowania smacznych, wiosennych dań przygotowali dla nas kucharze Knorr.

S jak soja, soczewica, smak

Kucharze Knorr zachęcają, by łaskawym okiem spojrzeć na soję i soczewicę, które możemy uczynić nietypowym, ale jakże smakowitym składnikiem dań, także tych tradycyjnych. Soja pomoże nam choćby przygotować oryginalny farsz do pierogów ? szefowie kuchni Knorr polecają Pierogi z soją i grzybami. 20 marca warto także wykorzystać w kuchni soczewicę i na stół podać Zapiekaną soczewicę z dynią z dodatkiem pomidorów i czosnku. Brzmi pysznie! Nikt raczej też nie będzie tęsknił za mięsem, gdy spróbuje Duszonej soczewicy z bakłażanem i serem feta. Warzywna kompozycja, której smak podkreślają zioła i przyprawy, będzie się na talerzu prezentować pięknie i kolorowo. W Dniu Bez Mięsa można także pokusić się o przyrządzenie pysznych zup, np. Wiosennego bulionu z młodymi warzywami lub Wiosennej zupy jarzynowej z kaszą jęczmienną. Poniżej receptury:

http://www.przepisy.pl/przepis/duszona-soczewica-z-baklazanem-i-serem-feta#szukaj/Duszonej soczewicy z bakłażanem i serem feta/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/wiosenny-bulion-z-mlodymi-warzywami#szukaj/Wiosennego bulionu z młodymi warzywami/przepisy

Wiosenne przekąski

Każdy dobrze wie, jak ciężko oprzeć się pokusie przegryzania między posiłkami. A gdyby tak z początkiem wiosny wprowadzić nowe zwyczaje? Na spotkanie ze znajomymi, na biurko w pracy, w podróż, do plecaka ? wszędzie tam zamiast słodkiego co nieco można zabrać ze sobą prawdziwą bombę witaminową. Może to być owocowa sałatka lub wszelkiego rodzaju surówki: Surówka witaminowa z marchewką, Surówka warzywna z białym serem i dużą ilością szczypiorku lub Bób z cebulką. Zapraszasz gości do siebie i chcesz podać im coś smacznego, rezygnując ze słonych przekąsek i ciasteczek? Wykwintne i doskonałe na przyjęcie okażą się Warzywne szaszłyki oraz domowa Pizza wegetariańska. Oto receptury:

A to już wiesz?  V Europejski Kongres Gospodarczy i pięć nowych wydarzeń towarzyszących

http://www.przepisy.pl/przepis/surowka-witaminowa#szukaj/Surówka z marchwi/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/pizza-wegetarianska-1#szukaj/Pizza wegetariańska/przepisy

Dzień Bez Mięsa czas zacząć! Życzymy smacznego!

 

Inspiracje na wiosenne dania z warzyw i owoców znajdziecie na:

pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy