Naleśniki z mięsem
Czasami warto zrobić coś, co nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ale za to jest bardzo dobre i będzie smakowało wszystkim domownikom. Taką potrawą są naleśniki. Można je robić na różne sposoby: na słodko, pikantnie, z mięsem, z serem, z owocami. Naleśniki można podawać na zimno i na ciepło. W zależności od tego, jaki zrobimy do nich farsz, mogą stanowić część obiadu lub zostać podane jako deser.
Oto przepis na naleśniki z mięsem, które mogą stanowić wspaniały obiad.
40 dag mięsa mielonego mieszanego
mały słoiczek oliwek
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka mleka
15 dag mąki
1 ząbek czosnku
15 dag topionego sera z ziołami
8 dag startego żółtego sera
2 cebule
4 łyżki oeju
po pęczku tymianku i szałwii
sól
pieprz
słodka papryka
Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka rozmącić z połową mleka, wymieszać z mąką, posolić. Odstawić na 30 minut. Zrobić farsz: posiekane cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć razem przez kilka minut. Włożyć pokrojone oliwki i 2 łyżki serka topionego, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem oraz papryką, zdjąć z ognia. Na łyżce oleju usmażyć naleśnik z połowy ciasta. Podobnie usmażyć drugi naleśnik. Oba posmarować farszem, zrolować i pokroić na 8 ukośnych plastrów. Przygotować sos: resztę serka utrzeć z mlekiem i żółtkami. Dodać grubo posiekana zieleninę. Wlać sos do żaroodpornej formy, ułożyć w nim palstry naleśników, opierając jeden o drugi. Zapiekać 15 minut w temp. 175 st. Przed podaniem udekorować listkami szałwii i oliwkami.