Potrawy

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem Czasami warto zrobić coś, co nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ale za to jest bardzo dobre i będzie smakowało wszystkim domownikom. Taką

Naleśniki z mięsem

Czasami warto zrobić coś, co nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ale za to jest bardzo dobre i będzie smakowało wszystkim domownikom. Taką potrawą są naleśniki. Można je robić na różne sposoby: na słodko, pikantnie, z mięsem, z serem, z owocami. Naleśniki można podawać na zimno i na ciepło. W zależności od tego, jaki zrobimy do nich farsz, mogą stanowić część obiadu lub zostać podane jako deser.

Oto przepis na naleśniki z mięsem, które mogą stanowić wspaniały obiad.

40 dag mięsa mielonego mieszanego

mały słoiczek oliwek

2 jajka

2 żółtka

1 szklanka mleka

15 dag mąki

1 ząbek czosnku

15 dag topionego sera z ziołami

8 dag startego żółtego sera

2 cebule

4 łyżki oeju

po pęczku tymianku i szałwii

sól

pieprz

słodka papryka

Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka rozmącić z połową mleka, wymieszać z mąką, posolić. Odstawić na 30 minut. Zrobić farsz: posiekane cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć razem przez kilka minut. Włożyć pokrojone oliwki i 2 łyżki serka topionego, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem oraz papryką, zdjąć z ognia. Na łyżce oleju usmażyć naleśnik z połowy ciasta. Podobnie usmażyć drugi naleśnik. Oba posmarować farszem, zrolować i pokroić na 8 ukośnych plastrów. Przygotować sos: resztę serka utrzeć z mlekiem i żółtkami. Dodać grubo posiekana zieleninę. Wlać sos do żaroodpornej formy, ułożyć w nim palstry naleśników, opierając jeden o drugi. Zapiekać 15 minut w temp. 175 st. Przed podaniem udekorować listkami szałwii i oliwkami.

A to już wiesz?  100 000 rozmów biznesowych, 4 000 publikacji o wartości 25 000 000 zł